Životný štýl

Ako vybrať kvalitné ovocie a zeleninu pre svojich miláčikov?

Poznáš ten pocit? Ráno vstaneš ešte pred budíkom s čistou hlavou a dostaneš odpoveď na otázku, s ktorou si si deň predtým lámal hlavu? Mne sa to stalo práve dnes. Včera som rozmýšľal o čom ti napíšem ďalší blog. Sedel som pri tom, niečo som napísal, potom vymazal, lebo sa mi to nezdalo dobré. Nechal som to tak a venoval sa iným veciam. Dnes som sa zobudil, chvíľku som ležal v posteli a napadla ma téma, ktorú som nedávno rozoberal s jednou mladou mamičkou. Myslím si, že aj u teba daná téma rezonuje. Položila mi otázku, s ktorou som sa stretol už miliónkrát.

Chcem kvalitné ovocie a zeleninu pre moje dieťatko na príkrm?

Otázka, ktorá sa zvyčajne zvrhne do roviny. Ja nechcem byť prepnutá BIOmatka. Poprípade skĺzne, že BIO neexistuje alebo sa dostane do beznádejnej uličky potravinárskeho priemyslu. Máš aj ty v tom zmätok? Skúsim ti ukázať ako vidím celú problematiku ja.

Slovo kvalita je veľmi široký pojem a dokáže sa to ohýbať akýmkoľvek smerom. Poďme si sa v tom zorientovať. Ja som to rozdelil do 3 hlavných kategórií od najdôležitejšej. Samozrejme určite sa nájdu aj ďalšie, ale mojím cieľom je pomôcť nie to ešte viac zamotať :).

– Kvalita štýlu pestovania
– Kvalita čerstvosti
– Kvalita pôvodu

Kvalita štýlu pestovania

Tu narazíme na prvú veľkú tému BIO alebo neBIO? Problém poslednej dekády, ktorý by aj Hamleta ešte viacej zavaril. Keď mi niekto povie v rozhovore, že BIO neexistuje, že oni to striekajú v noci, tak tu pre mňa rozhovor končí. Nie preto, že by som si potreboval presadiť svoju pravdu. Daný človek jednak nevie pravdepodobne nič o značke BIO a jednak to je človek, ktorý sa na všetko pozerá deštruktívne a konšpiračne, čiže venovať takémuto človeku akúkoľvek energiu je čisté bláznovstvo.

Ja si nemyslím, že BIO je marketingová značka. Značka BIO nám zaručuje určitú kvalitu pestovania. Jasne stanovené pravidlá oprávňujú kohokoľvek o túto značku požiadať. Samozrejme nehovorím, že sa nedá v domácich podmienkach dopestovať rovnaká alebo vyššia kvalita. Určite áno. Mne osobne len vadí, keď niekto používa značku BIO a nemá na to oprávnenie. Určite nájdete vo svojom okolí niekoho komu môžete dôverovať, čiže netvrdím že nakupovať BIO ovocie a zeleninu je najlepšia varianta. Ale pozerám sa na otázku komplexne 365 dní v roku pre milióny ľudí. Preto má značka BIO určite význam. Áno, vstupuje tu ďalší parameter a to cena. Tu už je na každom z nás si zodpovedať. Niekedy mi ale príde, že nie sme ochotní si priznať, že nechceme zaplatiť rozdiel v cene (čo neodsudzujem) ale vyhovárame sa na vymyslené dôvody. Poznám kamaráta čo má kamaráta a jeho kamarát pracoval na Bio farme a Bio neexistuje.

Čerstvosť

Čerstvosť znamená kedy sa nám dostane produkt na stôl od odtrhnutia zo stromu alebo vytiahnutia zo zeme. Medzi čerstvosť môžeme brať aj spôsob skladovania. Niektoré druhy ako jablká, hrušky, mrkva, cvikla dokážeme uskladniť aj na niekoľko mesiacov a v zásade na kvalite veľa nestratia. To že nájdete ovocie a zeleninu niekedy na pulte plesnivú a zvädnutú neznamená katastrofu, ale iba to, že si niekto poverený neurobil svoju robotu správne. Samozrejme medzi čerstvosť môžeme rátať aj sezónnosť. Januárové jahody asi nebudú také sladké ako letné. Zvlášť kapitola je exotické ovocie. Aj tu máme možnosť si kúpiť trošku vyššiu kvalitu. Letecké ovocie je prepravované lietadlom nie loďou a tým pádom sa preprava zrýchli niekoľkonásobne. Samozrejme aj cena je zvyčajne niekoľkonásobne vyššia preto aj tu narážame na faktor peňazí.

Pôvod

Ďalšia obrovská téma. Produkty zo Španielska a Talianska sa zbierajú zelené nezrelé a v kamiónoch sa striekajú a dozrievajú. Zamyslel sa niekto nad týmto tvrdením? Z Malagy (juh Španielska) sa sem dostane tovar tak za 48h a keď pripočítam nejakú logistiku v rámci krajiny, tak si dokážem predstaviť, že do 4 dní je to na pulte v obchodoch. Aj keď Vám babka nabalí zo svojej záhradky paradajku a uskladníte ich normálne tak neočakávam, že za 4 dni budú plesnivé alebo, že Vám ich odtrhne zelené. Takže toto tvrdenia mi príde opäť ako menšia konšpirácia, ktorá sa nezakladá asi moc na fakte. Samozrejme je určite lepšie pre čerstvosť nakupovať lokálne produkty. Čisto ale na základe pôvodu si nemyslím že španielska paradajka by mala byť horšia ako slovenská.

Všetky hore uvedené body vplývajú vo výsledku na kvalitu ovocia a zeleniny. Pevne verím, že ty si není ten beznádejný prípad, ktorý pokiaľ nevie zohnať najlepšie BIO slovenskú papriku, tak si zvolí namiesto hypermarketovej španielskej radšej klobásu.

Budem veľmi rád, ak mi napíšeš ako celú problematiku vidíš ty?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *