Nezaradené

História čaju a jeho zaujímavosti

sypane caje

História čaju

je dlhá, prepletená rôznymi historkami a povesťami rozširujúca sa po viacerých kultúrach po tisíce rokov. Čaj pravdepodobne vznikol v regióne Yunnan počas Shang dynastie, ako liečebný nápoj. Provincia Yunnan bola taktiež označovaná ako ,,rodisko´´ čaju. Bola to prvá oblasť, kde ľudia zistili, že konzumácia čajových lístkov alebo ich varenie a pitie zo šálky môže byť príjemným rituálom. V Číne sa hovorí, že je domovom najstaršieho kultivovaného čajovníka na svete, približne 3200 rokov starého.

Prvý dôveryhodný záznam čaju sa datuje do 3.storočia nášho letopočtu v lekárskom texte, ktorý napísal Hua Tuo. Odtiaľ sa neskôr nápoj rozšíril do Sichuan. Hovorí sa, že práve tam začali ľudia prvýkrát variť čajové lístky a piť vývar z nich bez pridania iných listov alebo bylín. Skôr, ako sa poznali liečebné účinky, sa považoval za horkú a stimulujúcu tekutinu.

Bez ohľadu na to, či sú tieto legendy skutočné, čaj zohrával významnú úlohu v ázijskej kultúre. Po stáročia sa považuje za ich základný nápoj s liečebnými účinkami a taktiež sa stal ich symbolom. Preto nie je prekvapujúce, že teórie pôvodu sú často náboženského charakteru. Je zaujímavé, že súčasné slovo pre čaj sa v čínštine začalo používať iba v 8.storočí nášho letopočtu.

Prvý známy odkaz na varený čaj pochádza z Hanovej dynastie “Zmluva o mládeži”, ktorú napísal Wang Bao. Medzi úlohy pre mládež zaradil “uvariť čaj a naplniť nádoby” alebo ,,kupovať čaj vo Wuyangu”.

Do polovice 8.storočia bolo pitie čaju primárne čínskou záležitosťou a populárne

počas dynastie Tang, kde sa neskôr rozšíril do Kórey, Japonska a Vietnamu.

Laozi a čaj

Laozi, klasický čínsky filozof, popísal čaj ako nepostrádateľnú zložku elixíru života. Legenda hovorí, že majster Lao bol zarmútený morálnym rozpadom spoločnosti a cítil, že sa blíži koniec dynastie. Vybral sa západným smerom a pri prechode pozdĺž národnej hranice mu colný inšpektor menom Yin Hsi ponúkol čaj a povzbudil ho, aby spísal svoje učenie do jednej knihy a odovzdal tak svoje múdrosti ďalším generáciám. To sa potom stalo známym ako Dao De Jing, kolekcia Laoziových výrokov.

Kniha opisuje pestovanie a spracovanie čajových listov a prípravu čaju ako nápoja. Opisuje aj spôsob hodnotenia čaju. Čaj pestovaný v tomto období sa používal ako platidlo, najmä ďalej od stredu ríše, kde mince stratili svoju hodnotu. V tomto období sa čajové listy naparovali a tvarovali do foriem koláčov alebo tehál.

V polovici 13.storočia sa Číňania naučili spracovávať čaj iným spôsobom. Čajové lístky sa pražili a potom sa v pare skôr rozkladali. Z dynastie Yuan a Ming boli nefermentované čajové listky prvý krát pražené, potom lisované a následne vysušené. Tým sa zastavil proces oxidácie, ktorý otáčal listy a zanechal pôvodnú zelenú farbu.

V 15.storočí bol vyvinutý čaj Oolong, kde boli čajové lístky čiastočne kvasené pred pálením. Západná chuť však uprednostňuje plne oxidovaný čierny čaj a listy sa nechávajú ďalej fermentovať.  Žltý čaj vznikol náhodne pri nedbalej výrobe zeleného čaju, kedy listy začali žltnúť, no ako výsledok vznikla nová chuť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *