Strava

História syrov

História syrov

Najstarší archeologický nález o syroch pochádza z Egypta. V roku 2000 pred n.l. sa o ňom zmienili kresbou na jednej z hrobiek. V roku 800 pred n.l. o syre píše Homér vo svojej najznámejšej básni Iliada a Odysea kde Kyklop vyrába ovčí syr. Výrobu, dĺžku zrenia a proces ako z mlieka dosiahnuť výsledný produkt podrobne popísali až Rimania.  Práve Rimania sa stali priekopníci. Začali s výrobou aj experimentovať. Zistili, že kvalitu syra ovplyvňujú rôzne faktory ako teplota, vlhkosť, doba zrenia a prúdenie vzduchu. Dokonca začali syry aj údiť. Pri výrobe pridávali rôzne bylinky, aby pozmenili výslednú chuť. Experimentovanie  s dĺžkou zrenia sa im vyplatilo. Práve tvrdé syry boli pre nich veľmi dôležité. Dokázali ich nabaliť svojim vojakom a tak pri výprave do ďalekej cudziny mali jednak obživu, ale aj pocit domova.

Prvotné syry boli kyslé a slané. V stredoveku nastal prudký nárast v produkcii syrov. Syry sa z Talianska presunuli aj do okolitých krajín. Práve v tejto dobe vznikli známe druhy, ktoré poznáme dodnes. Medzi najvýznamnejšie druhy v tejto dobe patrili určite: Gorgonzola, Roquefort, Grana Padano, Parmigiano Reggiano, Čedar, Gouda, Camember, Ementál. Syry získavali na popularite. U obchodníkov sa zvyšoval dopyt aj po zrejúcich syroch. Mali dlhšiu spotrebu a výraznejšiu chuť. Ľudia si ich obľubovali čoraz viac a preto aj producenti začali reagovať.

Holanďania zachytili tento trend a prerazili s Goudou. Svoje procesy vylepšovali natoľko, že teraz sú jedna zo syrových veľmocí. Podľa comtrade je aktuálne Holandsko na druhom mieste vo vývoze syrov do sveta. Určite rád hádaš.

Čo myslíš aké sú zvyšné 4 krajiny v tomto rebríčku najväčších svetových exportérov/ vývozcov syrov?

3 …. 2 …. 1

Poradie najväčších exportérov syrov je nasledovné: 1, Nemecko, 2 Holandsko, 3 Francúzsko, 4 Taliansko, 5 Dánsko

Prekvapila ťa táto štatistika? Mňa osobne áno. Na prvé miesto som zaradil inú krajinu ako Nemecko. Verím, že ty si múdrejší ako ja :). Uvidíme či ma porazíš aj v druhej otázočke.

Otázka číslo 2
Najväčší Európsky producenti syrov:

3 …. 2 …. 1

Poradie najväčších Európskych producentov syrov: 1, Nemecko, 2 Francúzsko, 3 Taliansko, 4 Holandsko, 5 Poľsko

Nevychádza ti to? Jednoduché vysvetlenie. Francúzi sú jedny z najväčších producentov, ale aj konzumentov syrov. Preto ešte aby sme si uzavreli toto vedomostné okienko dáme si aj tretiu otázočku.

Otázka číslo 3
Najväčší svetový konzumenti syrov na jedného obyvateľa:

3 …. 2 …. 1
Táto štatistika ma tiež prekvapila: 1, Dánsko, 2 Island, 3 Fínsko, 4 Francúzsko, 5 Cyprus

Tak tu som bol opäť v lese :). Uhádol som iba Francúzov. Verím, že si sa naučil niečo nové a zaujímavé. Ak si nečítal môj prvý prvý článok o syroch, tak to môžeš napraviť.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *