Strava

Úvod do sveta syrov

Úvod do svet syrov

Chceš mi povedať, že nie si gurmán. Že si nevieš vychutnať dobré jedlo? Že si nevieš vychutnať dobrý syry?

Syr je univerzálna pochutina a dokážeš ho využiť prakticky na všetky spôsoby.  Je to až neuveriteľné, že z jednej suroviny “mlieka” sa dá vytvoriť nespočetné množstvo rôznych syrov. Dopátral som sa, že len vo Francúzsku majú minimálne 1000 rôznych druhov syrov. Na výslednú chuť syra vplýva množstvo faktorov pri výrobe. Jedným z hlavných sú kvalita mlieka, recept, doba zrenia, prostredie.

Syr chutí výborne za studena. Pri varení dodáva jedlu plnšiu chuť. Syr dodá chuť každému šalátu. Používame ho do dezertov a zo zážitku pri konzumácií zapekaného syra keď sa ti naťahuje a roztečie ti hovoriť asi nemusím. Pri toľkých možnostiach využitia a obrovskom množstve syrov, nie je prakticky šanca, aby si sa jedného druhu prejedol.

Gurmánsky večer

Syrová misa vyskladaná napríklad z vyzretej 1000 dňovej goudy, kozieho mladého 3 mesačného syra a ovčieho pecorina nemôže nikoho uraziť. K syrom si dopraj kvalitné víno, hrozno, figy, sušené ďatle, olivový olej, grissiny. Už počujem ako kričíš, že to je obrázok vystrihnutý z romantického filmu. Nemusí byť pokiaľ si gurmán a dopraješ si raz za čas. Zabudol som na jednu najdôležitejšiu ingredienciu. A to je dobrá spoločnosť s ktorou daný večer prežiješ. Vyskúšaj si spraviť raz za čas takúto večeru s niekym na kom ti záleží a som presvedčený, že sa z toho stane tradícia.

Varíme so syrmi

Určite si už využil syr pri varení. Nepovedz mi, že si nenastrúhaš parmazán na cestoviny, alebo do dobrej minestrone. Robíš výbornú syrovú omáčkú z Roquefortu? Samozrejmosťou dobrého burgeru je mladý chedar. Či syry pri varení používaš, alebo nie, syr dodáva jedlu plnšiu chuť. Syr nie je najlacnejšia surovina, preto často počúvam, že kvalitný syr je škoda dávať do varenia. Skúsim sa ťa teda spýtať takto. Akú otázku si pokladáš pri výbere mäsa a zeleniny? Asi si nepovieš, že si kúpiš menej kvalitné mäso, lebo ide do varenia. Pokiaľ ti to nedáva zmysel pri mäse a zelenine, tak prečo pri syroch je to iné? Ja si radšej doprajem kvalitné veci menej často, alebo menšom množstve, ako by som mal ísť na úkor kvantity. Samozrejme rozhodnutie je na každom z nás.

Dezerty

Určite vieš, že milujem sladké. Hlavne čokoládu, ale nepohrdnem ani dobrým cheesecakom. Tvaroh, mascarpone, ricotta sú syry, ktoré sa využívajú pri príprave dezertov. Keďže ja si sladké chcem vychutnať, tak si ho doma pripravujem iba sporadicky. Musím sa pochváliť, že cheesecakom by som ťa ale pohostil. To je jeden z mála dezertov, ktoré zvládnem.

Zapekané syry

A čo povieš na zapekané syry? Áno hovorím presne o tom ako sa ti syr roztečie, naťahuje a rozvonia všetko okolo. Dúfam, že ťa nenapadol vysmážaný syr. Áno aj to možnosť, ale skúsil si raclette, fondue, tartiflette, zapekaný kozí brie so šalátom? Smažáčik sa pri týchto gurmánskych špecialitách, len ticho pozerá z pod stola. Samozrejme aj toto je len vec názoru. Netreba sa báť skúšať nové druhy syrov, testovať ich a vychutnávať nové recepty.

Samozrejme ťa rád uvidím u nás na predajni, kde môžeš syry aj ochutnať. Pravidelne ti budem prinášať zaujímavosti o syroch. Budem nesmierne rád ak ti tieto rady pomôžu zorientovať sa vo svete syrov. Na dnes to je všetko a nabudúce sa porozprávame o histórií syrov.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *